Soke Jan-Erik Karlsson 10 Dan
  -  en mästare av de traditionella arterna

En pinonjär inom Kampsport i allmänhet och Jujutsu i synnerhet. Soke Karlsson har varit heltidsprofesionell instruktör sedan 1976 och har en stor passion för både de traditionella och moderna arterna. 

 

Jan Erik Karlsson, en pionjär inom svensk kampsport, och en av de första heltidsprofessionella instruktörerna i landet är fortfarande aktiv och lika passionerad som alltid i sin dojo på Getingevägen i Lund.

Med en världsomfattande organisation och en blomstrande verksamhet i Lund att ta hand om så ser han fortfarande möjligheterna i att sprida sina kunskaper och sina visioner vidare. ”-Kampsport är något som passar alla och går att utöva på sina egna villkor. Oavsett om man vill motionera och umgås med vänner, lära sig självförsvar eller om man är intresserad av att bli elitidrottare så finns det något för alla,” säger Jan Erik Karlsson, grundare av Lunds Jujutsuskola/House of Samurai.

På Getingevägen i Lund ligger House of Samurai, en skola för en rad olika kampsporter, moderna och traditionella. Skolan har funnits på samma plats sedan 1986, men Jan Erik har arbetat på heltid sedan 1976 då han blev anställd av Svensk Jujutsus stora pionjär Kurt Durewall som instruktör. Han startade sin egen verksamhet 1979, så det ryms en imponerande mängd kunskap och erfarenhet inom väggarna.

Förutom den egna verksamheten i Lund så ingår ett flertal klubbar i den organisation som Jan Erik startat. Representanter från hela Europa besöker regelbundet Lund för några av de årliga lägren som anordnas. Det är främst de 3 större lägren Vår, Sommar och Höst som lockar internationella besökare. 

Idag ryms flera moderna och traditionella kampsporter under organisationens flagg, och varje vecka tränas det Jujutsu, Iaido, Kobujutsu, Thaiboxing, Aikido, Kickboxing, MMA, Taekwondo och flera olika typer av motion/fyspass i dojon. 

Genom åren har flera elever kommit från andra länder och bott i längre eller kortare perioder i dojon medan de tränat och utbildat sig inom kampsporten. 

”-Det är en självklart del av hela verksamheten, att hjälpa andra och lyfta fram yngre förmågor”, säger Jan Erik som själv haft många mästare genom åren som hjälpt honom fram.

I flera år reste han till Japan varje år för att träna med sina mästare. Med intensiv träning i de traditionella arterna så fick han med sig ovärderliga och unika kunskaper hem till Sverige. Tidigt var Jan Erik en av de som tog med sig den sanna Japansk kampkonsten hit till Sverige, och ännu idag så präglas skolan i Lund av det traditionella och historiska i både sin miljö och uppförandekod. ”Traditionen inom kampsport är att visa respekt för att få respekt, och vi har en uppfostrande disciplin som många gånger saknas i ungdomars fritidsmiljöer. Detta tillsammans med en fantastisk gemenskap och en respektfull och familjär miljö gör oss till ett ställe för hela familjen” avslutar Jan Erik Karlsson, som innehar titeln Soke och 10:e Dan svart bälte, den högsta hederbetygelsen av alla inom kampsport. 

Soke Jan Erik Karlsson bedriver en verksamhet för hela människan, såväl kropp som själv, och i dojon finns en känsla som rymmer både respekt, ödmjukhet, kunskap och historia. Han spenderar stora delar av veckans vakna timmar i dojon och har så gjort i snart 40 år. Det är en man med ett kall, en passion och en uppgift i livet som han följer! 

                                                                                                                                                                    / 20151001